De Molenberg

Beknopte geschiedenis 

Tot 1955 was er in de gemeente Delfzijl geen grote zaal met een podiumaccommodatie. In 1955 kocht de gemeente de voormalige gereformeerde kerk aan de Oude Schans. Deze kerk werd omgebouwd tot schouwburg en hier vonden tot 1973 de grotere culturele activiteiten plaats (zie foto).

In 1973 besloot de gemeente tot de bouw van een ontmoetingscentrum en op 30 oktober 1976 was de feestelijke opening van De Molenberg een feit. Het gebouw omvatte toen de grote zaal (De Commandeur), de bibliotheek, enkele vergaderzalen en een winkelpromenade.
In 1982 werd door de gemeente een gedeelte verkocht (het huidige De Bolder) en in 1994 werd de bibliotheek afgesplitst van het ontmoetingscentrum. In ditzelfde jaar veranderde de naam ontmoetingscentrum in Cultureel Centrum de Molenberg en werd de organisatie deels zelfstandig (zie foto).

Foto: W. van der Baan

In de jaren daarna werd de theaterfunctie steeds sterker en groeide het Cultureel Centrum langzamerhand steeds meer naar de huidige functie van theater & congresaccommodatie.

Tegenwoordig

Na de verbouwingen en aanpassingen in de jaren 2004, 2005 en 2006 beschikt Delfzijl nu over een fraai en goed voorzien Theater & Congrescentrum.
Jaarlijks bezoeken gemiddeld 90.000 mensen het centrum. De circa 70 professionele theatervoorstellingen trekken ongeveer 20.000 bezoekers, waarvan ongeveer de helft van buiten de gemeente komt. Naast de professionele voorstellingen zijn er jaarlijks nog circa 1000 andere activiteiten, variërend van amateurvoorstellingen, schoolvoorstellingen, repetities, vergaderingen, filmvertoningen, congressen en informatiebijeenkomsten.

De missie van de Molenberg is: Theater & Congrescentrum de Molenberg wil een gastvrij huis zijn voor alle inwoners van Delfzijl en de ruime regio om kennis te nemen van en actief deel te nemen aan kwalitatief hoogwaardige en gevarieerde podiumkunsten. Tevens willen wij hét podium worden in deze regio voor de zakelijke markt betreffende congressen, conferenties, vergaderingen en arrangementen rond voorstellingen.

Foto: Fred Verhoeff