LAOMAS (UITVERKOCHT)

Gedonder ien ‘t dörp, dat is de titel van het toneelstuk dat LAOMAS het komende seizoen op de planken gaat brengen. De originele titel van het stuk is ’n Hond met veren.

Toneel

LAOMAS (UITVERKOCHT)

Gedonder ien ‘t dörp, dat is de titel van het toneelstuk dat LAOMAS het komende seizoen op de planken gaat brengen. De originele titel van het stuk is ’n Hond met veren.

Toneel

De schrijver van dit toneelstuk in drie bedrijven is Bernd Gombold en het is vertaald door Ben ten Velde.

In de tijd voor de gemeentelijke herindelingen, waren er veel kleine plattelandsgemeenten en daar ging het er allemaal iets anders aan toe dan dat nu het geval is. Zo gaat het ook in de gemeente Ganzendijk. Relus Groeneveld, eerder postbode, is nu de burgemeester van Ganzendijk. Hij heeft gewoon kantoor aan huis en de mensen kunnen in en uit lopen wanneer ze dat willen. Rechterhand van Relus is Marion, de secretaresse. Naast het dagelijkse werk dat er voor haar te doen is, waakt ze ook nog over de gezondheid van de burgemeester. Voor alles heeft ze wel een pilletje. Gemeentebode Siep, neemt het allemaal niet zo nauw met het werk. Liever lui dan moe maar wel een enorme fantasie en bron van allerlei roddels die het dorp door gaan. Winkelierster Jans is erg gevoelig voor die roddels en heeft er graag iets voor over om ze los te peuteren bij Siep. Dat Siep haar van alles en nog wat op de mouw spelt, heeft ze niet in de gaten. Annie, de vrouw van de burgemeester, denkt met weemoed terug aan de tijd dat haar man nog postbode was. Wat was het leven toen een stuk eenvoudiger en ook, toen kreeg ze de aandacht die ze zo graag wil van haar echtgenoot. Nu heeft hij zoveel gedoe aan zijn hoofd dat hij zelfs niet meer aan hun trouwdag denkt. En dan dat volk van buitenaf dat in het dorp komt wonen en overal last van heeft. Van een kraaiende haan, de kerkklokken die doen wat ze al jaren hebben gedaan en de fanfare die zich de longen uit het lijf blaast. Lodewijk, de trotse eigenaar van een kampioenshaan, wordt er niet goed van. En dan hebben we nog niet alles gehad. Tussen de bedrijven door wordt ook nog geprobeerd om Siep aan een vrouw te helpen en komt een verstrooide professor logeren bij de burgemeester en zijn vrouw………