Noord Nederlands Orkest

Haydn, Ravel en Mozart

Muziek

Noord Nederlands Orkest

Haydn, Ravel en Mozart

Muziek
Het Noord Nederlands Orkest is een hecht orkest, maar het omvat ook een paar kleine ensembles. Daarmee kan het repertoire worden uitgebreid met kamermuziek en stukken voor middelgrote bezettingen.

Zo kun je hier delen horen uit Mozarts magistrale opera Don Giovanni in een bijzondere versie voor blazersensemble. Maurice Ravel componeerde Introduction et Allegro voor strijkkwartet, harp en twee blazers. Het is muziek met een zeer Franse elegantie en tegelijkertijd een orkestrale weelderigheid – ondanks de kleine bezetting. Dat musici zich van het orkest afsplitsen is zelfs het onderwerp van Haydns 45e Symfonie, toepasselijk bijgenaamd Afscheid. Met dit werk gaf hij Prins Esterházy, zijn broodheer, een speels signaal dat de muzikanten af en toe wel eens vrijaf wilden hebben: steeds meer instrumenten doen er het zwijgen toe, het stuk gaat als een nachtkaars uit.

Haydn    Symfonie no 45 “Abschieds-Sinfonie”
Ravel      Introduction et Allegro voor harp, fluit, klarinet en strijkkwartet
Mozart   Delen uit Don Giovanni KV 527 (arr. Josef Triebensee) voor 8 blazers en contrabas

Extra bij deze voorstelling

Borrelarrangement

Na afloop van de voorstelling bent u van harte welkom voor een drankje (exclusief buitenlands gedestilleerd) en een assortiment koude hapjes.

Lees verder