Filmavond Rockumentary

Rein de Graaff, I am a Rolling Stone en Tuutjefloiters

Film

Filmavond Rockumentary

Rein de Graaff, I am a Rolling Stone en Tuutjefloiters

Film

Donderdag 22 september | aanvang 20:00 uur

Rein de Graaff – Keep Swingin’, Belevenissen in bebop
Rein de Graaff uit Veendam behoort tot een van de grootste pianisten uit de Nederlandse jazzgeschiedenis. In zijn langdurige loopbaan speelde De Graaff zo’n beetje alle jazzgiganten der aarde: Dexter Gordon, Babs Gonzales en Hank Mobley.

Waar de jazz een rode draad blijft in De Graaff’s leven, kon het muzikantenbestaan van veel optreden en wilde nachten hem gestolen worden. Het eenzame leven op tournee leek hem maar niks. In 2019 stopt De Graaff met optreden en neemt hij de balans op. Hoe kijkt De Graaff terug op de gloriedagen van de jazz en zijn eigen loopbaan?

Regie: Perry Hoekstra
DOP: Lex Vesseur
Montage: Roeland Dijksterhuis
Producent: Roeland Dijksterhuis en Carla Wolbers/ Stichting Filmcollectief in coproductie met Poparchief Groningen GAVA

I am a Rolling Stone
Het geluk van een Stones-fan smaakt nooit zo zoet als na een reeks teleurstellingen. Nick Landman, een bijzondere Stones-fan die al jaren in Groningen woont heeft door allerlei omstandigheden veel concerten van de band gemist. Daardoor liet Nick zich niet uit het veld slaan en probeert hij steeds weer om een kaartje te scoren. In de woorden van de Stones zelf: ‘You Can’t Always Get What You Want; But If You Try Sometimes, You Might Find You Get What You Need.’

Regie: Roeland Dijksterhuis
Scenario: Louis Stiller
Producent: Stichting Filmcollectief in coproductie met Nick Landman/Poparchief Groningen GAVA

Tuutjefloiters -Fluustern in de Wind
De Tuutjefloiters uit Termunterzijl vormen jarenlang een streektaaltrio dat met vlotte en vooral melancholische liedjes succes oogst in de provincie. Van ‘84 tot ‘94 spelen An, haar boer Geert en zijn dochter Fransien Kuiper op zo’n beetje ieder podium dat er in de provincie te vinden is en zijn ze bijna net zo populair als Ede Staal. Stille kracht is An Kuiper die met haar gevoelige en verstilde liedjes haar jeugd, de provincie maar ook de dood bezong. Voor haar dichtwerk en liedjes ontvangt ze in 2014 de K. Ter Laan-prijs. Nog altijd is de band mateloos populair, bijna wereldberoemd in hun eigen Groningen. Hoe kijken de overgebleven leden terug op al die belevenissen in de provincie en de tragiek uit hun jeugd?

Regie: Roeland Dijksterhuis
Interview en Productie: Carla Wolbers
DOP: Martijn Pot
Geluid: Geert Gritter
Producent: Roeland Dijksterhuis en Carla Wolbers/ Stichting Filmcollectief in coproductie met Poparchief Groningen GAVA
Initiatiefnemer: Michel Weber